9. Sınıf Tarih dersi TÜRKİYE TARİHİ (11–13.YÜZYIL) ünitesi TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİnde Kültür ve Medeniyet konusunun alt başlığı olan Türkiye Selçuklu Devletinde Ordu Teşkilatı konusunun özetini aşağıdan okuyabilirsiniz. KPSS Tarih hazırlığı yapan arkadaşlarımızın konuyu mutlaka dikkatlice okuması gerekir.
Türkiye Selçuklu Devletinde Kültür ve Medeniyet
Ordu Teşkilatı
Anadolu Selçukluları ve beyliklerde Askeri Teşkilat Büyük Selçuklular’daki askeri teşkilata benzemektedir. Türkiye Selçuklu Ordusu şu bölümlerden oluşurdur
Hassa Birlikleri
Kapıkulu askerleri olarak da isimlendirilir. Gulamhane denilen kışlalarda yetişen tutsak ve köle çocuklarından oluşup doğrudan hükümdara bağlı olarak görev yapariardı.
İkta Askerleri
Tımarlı Sipahiler olarak da isimlendirilirdi. Tamamen Türklerden oluşur ve ikta topraklarda yetişen asker-lerdi. Ordunun asıl gücünü oluşturmaktaydı.
Türkmen Kuvvetleri
Uç bölgelerinde sürekli olarak savaşa hazır bulunan kuvvetlerdi.
Bağlı Beylik ve Devlet Askerleri
Gerektiğinde beyliklerden ve Türkiye Selçukluları’na bağlı bulunan devletlerden alınan askerdi.
Ücretli Askerler
ihtiyaç duyulduğunda komşu devletlerden ücret karşılığı olarak kiralanan askerlerdi.
Türkiye Selçukluları’nda donanmaya önem verilmiş, Sinop, Alanya, Antalya ve Samsun gibi şehirlerde tersaneler kurulmuştur. Ordu komutanlarına Emîrü’l Ümera denirken, donanma komutanına Reisü’l – Bahr veya Melikü’s – Sevahil denirdi.