Kültürümüzü Tanıyalım 5. Sınıf


Toplum insanların bir araya gelmesiyle oluşan bir bütündür. Bu bütünlüğü sağlayan temel etkenlerden biride kültürdür.İnançlarımız, bayramlarımız, vatan ve bayrak sevgimiz, ortak özelliğimiz kültürümüzün önemli unsurlarıdır. Kültürel unsurlar; milletin kaynaşmasını, dayanışmasını, birlik ve beraberlik içinde yaşamasını sağladığı için önemlidir. Dini, milli ve mevsimlik bayramlarımız dayanışmalarımıza örnektir. Ramazan ve Kurban bayramları dini bayramlarımızdır. Dini bayramlarımızda büyüklerin elleri öpülür, küçüklere hediyeler verilir. Bayramlarda sofralar dopdoludur. Küsler barışır, dayanışma arttırılır. Huzurevlerini ziyaret etmek yaşlılara en güzel hediyedir.

Bayramlar insanları bir araya getirir.
Bayramlarda huzurevlerindeki yaşlılarda ziyaret edilmelidir.
23 Nisan Kutlaması.

Milli bayramlarımız, kurtuluş savaşında kazandığımız başarıları temsil etmektedir. Her yıl ülkemizde büyük coşkuyla kutlanan bu bayramlar bizi birlik ve beraberlik içine sokar. Bu günleri kutlarken Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları gibi büyük kahramanları anarız. Bize emanet olan bu vatanın üstünlüğünü birkez daha göstermiş oluruz. Milli bayramlarımızda insanlar evlerinin camlarına, balkonlarına veya kapılarına bayrak asarlar. Öğrenciler sınıfları süsler, Her yerde bu güzel günleri kutlarız.

Milli Bayramlarımız

23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı

15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Beraberlik Günü

30 Ağustos Zafer Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Nevruz, her yıl 21 Mart tarihinde kutlanan mevsimlik bayramımızdır. Nevruz Bayramı “Baharın Müjdecisi” olarak bilinir. Nevruz “Yeni Gün” anlamına gelmektedir.İlkbahar mevsiminin gelmesiyle havalar ısınmaya, ağaçlar çiçek açmaya ve toprak yeşermeye başlar. Nevruz Anadolu’da ve Orta Asya’da köklü ve zengin bir kültürel geçmişi bulunmaktadır. İnsanlarımız bu bayramda birlik ve beraberlik içinde hareket eder. Nevruz bayramında geleneksel yemek yaparakve halk oyunları oynayarak kutlanır.

Kız isteme, nişan ve düğün törenleri bizi bir araya getiren kültürel unsurlardır. Ülkemizin çeşitli yörelerinde bu törenlerde farklılık görünsede tüm törenler ortak bir duygu ile gerçekleşir.

Ülkemizde 20 yaşına gelen erkekler askere gitmekle hükümlüdür. Askerlik kutsal bir görev olarak kabul edilir. Bu yüzden askere giden gençlere, asker uğurlaması yapılır.



About admin

Check Also

Neden Sonuç Cümleleri Örnek

♦Ali hasta olduğu için okula gidemedi. ♦Yağmur yağınca maç iptal oldu. ♦Hasta olduğum için dersi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir