18. Yüzyıl Islahatlarının Osmanlı Toplumu ve Kültürüne Etkileri Konu Anlatımı


18. Yüzyıl Islahatlarının Osmanlı Toplumu ve Kültürüne Etkileri

Osmanlı toplumundaki kültürel hayatı ve Osmanlı ile Avrupa arasındaki kültürel etkileşimi değerlendiriniz.

18. yy.da karşılıklı olarak açılan elçilikler ve Avrupa’dan getirilen danışmanlar özellikle Osmanlı yöneticileri arasında batı kültürünün yaygınlaşmasına sebep oldular. Avrupa’da okuyan öğrenciler, Avrupa’yla ticaret yapan azınlıklar (Ermeni ve Rumlar) batı modasının yurdumuza girmesine, batı tarzında giyim , ev eşyası, eğlence ve yaşam tarzının ülkemize girmesine sebep oldu.

Aynı dönemde Paris’te açılan büyükelçiliğimiz vasıtasıyla özellikle Paris’te Osmanlı tarzı giyim moda oldu. Parisli kadınlar Osmanlı kadınlarının güydükleri tarzda başlıklar giymeye başladı.

Bu dönemde minyatür Levni, şiir Şeyh Galip ve Nedim önderliğinde büyük gelişme gösterdi.

Islahatlar ve Osmanlı Eğitim Sistemi

XVIII. yüzyılda Avrupa’dan askerî alanda eğitimci ve danışman getirtildi. Matbaanın açılması, kütüphanelerin ülke geneline yaygınlaştırılmaya çalışılması, Avrupa’ya öğrenci gönderilmesi, yabancı dil eğitimine ve Avrupa’da yayımlanan eserlerin Türkçeye tercüme edilmesine önem verilmesi eğitim alanında yapılan yeniliklerdir.

18. Yüzyılda Islahatlar ve Osmanlı Sanatı

18. yy.dan itibaren Avrupa sanat ve mimarisinin etkisi Osmanlı’da görülmeye başlamıştır. Elçilikler vasıtasıyla Avrupa’ya açılan Osmanlı mimarisine Avrupa’dan barok ve rokoko tarzı girmiştir. Bu tarzlarda yapılan eserler; Nuru Osmaniye Külliyesi, Laleli Külliyesi, Beylerbeyi Camisi, Doğubayezit İshak Paşa Sarayı, Koca Ragıp Paşa ve Murat Molla Kütüphaneleri

Aynı dönemde Türk müziği de Batı müziğini etkilemiştir. Alla Turka müzik XVIII. yüzyılın ünlü bestecilerini de etkilemişti. Mozart’ın 5 numaralı konçertosu Türk konçertosu olarak tanınmaktadır. Beethoven (Betovın)’ın Atina Harebeleri adlı eserinde Türk Marşı yer almaktadır.


About admin

Check Also

İttifak Devletlerinin İmzaladığı Antlaşmalar Kısa Özet

İttifak Devletlerinin İmzaladığı Antlaşmalar Versailles (Versay) Antlaşması (28 Haziran 1919) : İttifak Devletleri ile Almanya …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir