Mustafa Kemal ve Çanakkale Cephesi Konu Anlatımı


I. Dünya Savaşı’nda Mustafa Kemal’in Görev Aldığı Cepheler

Mustafa Kemal ve Çanakkale Cephesi

Çanakkale Cephesi’nde Mustafa Kemal, 19. Tümende görev yaptı.

Mustafa Kemal, donanma ile Çanakkale Boğazı’nı geçemeyen İtilaf Devletlerinin Seddülbahir ve Kabatepe-Küçük Arıburnu arasında çıkartma yapacağı yerleri önceden tahmin etti. İtilaf Devletlerine karşı Anafartalar, Arıburnu ve Conkbayırı’nda kazandığı zaferler ile ulusal ve uluslararası alanda tanındı. Anzak kuvvetlerinin Conkbayırı Hattı’nı aşarak ilerleyeceğini önceden söylemesi önemli bir başarı daha kazanılmasını sağladı.

Bu hareketi onun ileri görüşlülüğünü ve askerî dehasını ortaya koydu. Askerlerinin başında cephenin en önünde mücadele ederek onları yönlendirdi. Anafartalar Savaşı’nda bir bombadan sıçrayan şarapnel parçasının göğsüne saplanmasını saati engelledi. Buna rağmen savaş sırasında siperden öne atlayarak, yaralı hâlde, saldırıyı komuta etmeye devam etti. Bu cesur ve yurtsever hareketleri hem kendi askerinde hem de İtilaf ordusunda saygı uyandırdı. “Ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum.” diyebilmesi, komutan olduğu kadar lider olma özelliğini de ortaya koymaktadır.

Savaş sırasında albaylığa terfi eden Mustafa Kemal’in öngörü yeteneğinin, kendisini öteki tümen komutanlarından ve üst komutanlardan ayıran önemli bir özellik olduğu hemen anlaşılmaktadır. Kara muharebelerinin başladığı sırada bir ihtiyat tümeni komutanı olarak Mustafa Kemal’in 261 rakımlı tepede: “… Düşmandan kaçılmaz, süngü tak, yere yat!…” emrini verdiği an, “İstiklal Harbi’nin Başkomutanı”nın doğuş anıdır.


About admin

Check Also

Mondros Ateşkes Anlaşması’nın Uygulanması Karşısında Mustafa Kemal’in Tutumu

Mondros Ateşkes Anlaşması’nın Uygulanması Karşısında Mustafa Kemal’in Tutumu Mondros Ateşkes Anlaşması’nın imzalandığı gün Mustafa Kemal …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir