Filistin-Suriye Cephesi Konu Anlatımı


Osmanlı Devleti’nin Mücadele Ettiği Cepheler

Dikkat: Aşağıda ki konu lise 2 tarih dersi En Uzun Yüzyıl Ünitesi, İnkılap Tarihi Kurtuluş Savaşı Hazırlık Dönemi ünitesi, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi 20. yüzyıl başlarında dünya ünitesi ile KPSS Tarih derslerinde işe yarayacaktır.

Filistin-Suriye Cephesi

İngilizlerin, Süveyş ve Irak cephelerinde yenilen Osmanlı Devleti’ni bu bölgeden çıkarmak isteme leri üzerine açtıkları cephedir. Daha sonra İngilizler, bazı Araplardan da destek alarak Suriye’ye saldır dılar. Mustafa Kemal’in komutasındaki 7. Ordu Filistin’de başarılı savunma savaşları yaptı. İngilizler, daha sonra takviye kuvvetlerle bu orduyu yenilgiye uğratmak için harekete geçti. Bunun üzerine Mus tafa Kemal daha fazla kayıp vermemek için emrindeki kuvvetleri Suriye’nin kuzeyine çekmeyi başardı. Önce cephenin bozulması ile geri çekilmek zorunda kalan Türk ordusu, 7. Ordu Komutanı Mustafa Kemal Paşa’nın başarılı savunması ile İngilizleri Halep önlerinde durdurmayı başardı. Mondros Ateşkes Anlaşması’nın imzalanmasıyla birlikte Mustafa Kemal’in İstanbul’a dönmesi istendi. Mustafa Kemal’in Suriye’den ayrılmasından sonra Suriye toprakları İngiltere’nin eline geçti.


About admin

Check Also

İttifak Devletlerinin İmzaladığı Antlaşmalar Kısa Özet

İttifak Devletlerinin İmzaladığı Antlaşmalar Versailles (Versay) Antlaşması (28 Haziran 1919) : İttifak Devletleri ile Almanya …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir